Page 22

EpaperCityMagazine-5

“Wie kan delen, kan ook vermenigvuldigen” Stilzitten is een woord dat niet past in het vocabulaire van Jack Janssen. Sinds 1999 is hij, samen met zijn vrouw Nicole, uitbater van Taverne Lambieck in Eys-Wittem. Daarnaast hebben Jack en Nicole een adviesbureau voor horecaondernemers en aanverwante bedrijven. En tenslotte is Jack mede-initiatiefnemer van Gastvrij Heuvelland, een samenwerkingsverband dat inmiddels 175 leden telt. Druk? Zeker. Maar, zegt Jack: “Ik heb er elke dag weer zin in.” Tijdens het gesprek aan een van de tafels in de sfeervol ingerichte Taverne Lambieck, komt geregeld de term ‘gastvrijheid’ voorbij. Een begrip dat Jack in hart en nieren uitdraagt. Een ‘must’ ook voor elke horecaondernemer. “De mensen die bij ons komen eten, zijn geen klanten, maar gasten”, legt Jack uit. “Vanaf het moment dat ze binnenkomen totdat ze de deur uitgaan, staan wij voor ze klaar. Wij willen iedereen een aangename avond bezorgen. Dat doen we door goed, verantwoord eten te serveren, bij voorkeur van leveranciers uit de streek, maar vooral ook door tijd en aandacht te besteden aan onze gasten.” De afgelopen 17 jaar hebben bewezen dat die aanpak werkt. Maar het succes kwam niet vanzelf. Jack: “Toen Lambieck in 1999 te koop kwam, was het hét bruin café van de streek. Met formica tafeltjes, een prima uiensoep op de kaart en altijd barstensvol. Ik werkte op dat moment als vestigingsdirecteur bij de Sligro in Heerlen, maar hunkerde naar een eigen zaak. Binnen zes weken zaten we bij de notaris om de koop af te ronden. In het begin was het enorm aanpoten, al helemaal omdat de jongsten van onze vijf kinderen, een tweeling, net waren geboren.” Onder het bewind van Jack en Nicole maakte Lambieck een metamorfose 22 | Citymagazine Maastricht door. In goed overleg werden de verenigingen die er hun thuisbasis hadden, ondergebracht bij andere cafés in het dorp. Het zwaartepunt van de activiteiten werd verlegd van drinken naar eten; van donderdag tot en met zondag in het restaurant, de andere dagen van de week in de kookclubs die Jack en Nicole organiseerden. Later verdwenen de kookclubs weer en volgden bruiloftdiners en koffietafels. Wat bleef was de persoonlijke benadering en de typische ‘Lambieck-sfeer’. Jack: “Wil je slagen als horecaondernemer, dan moet je een eigen identiteit hebben. Je moet goed weten waar je voor staat, maar evengoed wat je niet wil of wat niet bij je past. Dat is een proces, waarbij je niet over één nacht ijs kunt gaan. Heel belangrijk is ook dat je je werk graag doet en goede voorbereidingen treft. Alles met als doel om de beleving van de gast zo optimaal mogelijk te laten zijn.” Een factor die ongetwijfeld heeft bijgedragen aan het succes van Taverne Lambieck, is het vermogen van Jack om zijn kennis en ervaring te delen met anderen. “Wie kan delen, kan ook vermenigvuldigen”, meent Jack. Indachtig dat motto richtte hij in 2011 met vier medestanders Gastvrij Heuvelland op, een samenwerkingsverband van horecaondernemers en horeca-gerelateerde bedrijven. Jack: “Er is in Europa geen andere streek die zo veelzijdig is als onze euregio. Gastvrij Heuvelland wil zijn leden daarvan bewust maken. Door gezamenlijk onze streek en onze regionale producten te promoten, kunnen we elkaar versterken. Maar daarvoor moet je elkaar wel eerst kennen. Dus hebben we drie keer per jaar een bijeenkomst. Niks formeels of ingewikkelds, wel frivool en uitdagend. We organiseren bijvoorbeeld workshops of proeverijen en sluiten traditioneel af aan tafel. Zo zorgen we dat iedereen het leuk vindt om erbij te zijn en creëren we onderlinge binding. Het belangrijkste dat we onze leden meegeven, is dat ze trots kunnen zijn op wat ze hebben bereikt.” Van onderlinge concurrentie tussen de leden is geen sprake. Sterker nog: concurrentie bestaat niet, vindt Jack. “Het heeft geen zin om jaloers te zijn op je buren. Je moet je altijd afvragen wat je zelf goed doet of waar je nog kunt verbeteren.” Zelf leert Jack ook nog dagelijks bij. Maar de basisfilosofie van zijn bedrijf kreeg hij met de paplepel ingegoten door zijn ouders, eigenaren van een hotel-pension in Schin op Geul. “Mijn


EpaperCityMagazine-5
To see the actual publication please follow the link above