Citymagazine Maastricht | 33 Uit de keuken van Janneke en Serge Philippi in Margraten stijgen dagelijks de lekkerste geuren op. Regelmatig staan er vijf gerechten tegelijk op het vuur. Niet omdat het gezin Philippi zo hongerig is, maar omdat Janneke weke-lijks zo’n 50 tot 80 recepten schrijft, onder meer voor supermarktketen Jumbo, een bekende conservenfabrikant en culinair tijdschrift Delicious. Alles wordt getest, zodat de recepten kook-technisch kloppen, maar ook goed van smaak en mooi zijn. Vaak gebeurt dat in de professioneel ingerichte keuken, een enkele keer op locatie. “Voor diverse A-merken ontwikkel ik bijvoorbeeld nieuwe producten. Daarbij richt ik me puur op de smaak, terwijl medewer-kers van de fabrikant de technische kant van de productie onderzoeken. Het gaat erom iets nieuws te verzinnen dat past bij de doelgroep en aansluit bij het imago van het merk.” Haar hele leven heeft Janneke al een voorliefde voor alles wat met eten en drinken te maken heeft. Vijftien jaar geleden werd ze via via gevraagd om recepten te schrijven voor Albert Heijn. Drie jaar later besloot ze op goed geluk haar baan op te zeggen en zich volledig te wijden aan het ontwikkelen van recepten met de daarbij behorende foodstyling. “Mijn eerste opdracht kreeg ik op de dag dat onze tweeling werd geboren”, lacht Janneke. Janneke’s man Serge, al eerder werk-zaam als zelfstandig grafisch vormgever en fotograaf, verzorgt de foodfotografie van veel recepten. “Een mooie presen-tatie van datgene wat er op het bord ligt, is noodzakelijk”, weet Serge. “Het creëren van de juiste sfeer draagt bij aan de waardering voor het afgebeelde gerecht. Sommige koks gebruiken kunstmatige toevoegingen, zoals motorolie, om het gerecht mooier te maken voor de foto. Dat doen wij niet. Wij fotograferen ook altijd met natuurlijk licht, om de werke-lijkheid zo dicht mogelijk te benaderen. We vinden het belangrijk dat een gerecht er voor iedereen haalbaar uitziet.” Studio Philippi werkt vooral in opdracht voor tijdschriften, supermarkten en A-merken, maar de meeste mensen kennen Janneke van de kookboeken die ze heeft geschreven, zoals ‘Appeltaart bij Janneke thuis’, ‘Heerlijk simpel’ en ‘Salade’. “Voor mijn recepten gebruik ik vooral toegankelijke ingrediënten, zonder ellenlange boodschappenlijst. Mijn gerechten moeten lekker en maak-baar zijn, maar ik probeer wel altijd iets verrassends toe te voegen.” Daarom houdt Janneke ook voortdurend de vinger aan de pols voor de laatste trends op voedselgebied. “Nog steeds actueel is ‘shared dining’. Daarnaast is er een tendens naar een gezondere levens-stijl met lichtere recepten en groeit de invloed van oosterse ingrediënten. Ik probeer daar op in te spelen, maar realiseer me dat hier in Zuid-Limburg bepaalde exotische producten niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn als bijvoor-beeld in Amsterdam. Daarom vermeld ik in dat geval een alternatief bij het recept.” Terwijl in veel huishoudens langzaam de kerststress oprukt, hebben Janneke en Serge die al achter de rug. “Voor ons is de zomerperiode het drukste: al in mei, juni beginnen de eerste brainstormses-sies voor de feestdagen.” Janneke heeft wel een tip voor alle thuiskoks: “Probeer nieuwe recepten eerst een keer uit. Kies bij voorkeur gerechten die je van tevoren kunt bereiden, zoals een soepje of een ijstaart. En zorg voor een feestelijke aankleding. Het belangrijkste: maak het jezelf niet te moeilijk, zorg dat je samen kunt genieten van de maaltijd.” www.studiophilippi.nl www.leliveldadvocaten.nl Heeft u een juridische vraag of wenst u een advies op maat, neem dan contact op met mr James Leliveld. Het eerste gesprek is immers gratis en geheel vrijblijvend. U kunt hem bereiken per mail: leliveld@leliveldadvocaten.nl telefonisch +31 (0)43 3259679 +0031 (0)6 26 53 23 20 “Mijn gerechten moeten lekker en maakbaar zijn, maar ik probeer wel altijd iets verrassends toe te voegen”
CityMagazine Nr10-2019_epaper
To see the actual publication please follow the link above